Porodično fotografisanje

150e

Sat vremena fotografisanja u studiju, prirodi, Vašem domu ili nekoj Vama dragoj lokaciji.
Do 50 obrađenih fotografija u punoj rezoluciji na on-line galeriji.

broj fotografija u galeriji

Nikada ne mogu znati koliko će tačno fotografija biti u galeriji, ne ograničavam se na pet, deset, dvadeset. Broj zavisi i od toga koliko se osoba fotografiše (maksimum 5), raspoloženja i saradnje dece na fotografisanju... maksimalan broj fotografija u galeriji je 50.

kako da se obučemo?

Kako bismo, tokom fotografisanja, akcenat stavili na vas i vaše emocije, odeća ne treba da nam na fotografijama odvlači pažnju. Uvek savetujem oblačenje u neutralne, zemljane boje, majice bez natpisa i velikih printova. Nije nužno, ni poželjno da se oblačite identično, već je potrebno uskladiti nijanse. Aksesoari poput marama i šešira su uvek dobrodošli, za devojčice trakice i šnalice, ali izbegavajte previše nakita, velike satove, šarene brojanice...

koje vreme je najbolje za fotografisanje?

U zavisnosti od toga gde se fotografišemo, odredićemo i vreme početka fotografisanja. Za fotografisanje u vašem domu, mom studiju ili nekom zatvorenom prostoru, preporučujem prepodnevne sate zbog boljeg svetla, dok za fotografisanje u prirodi uglavnom biramo vreme pred zalazak Sunca. Napolju se nećemo fotografisati po jakom Suncu iz razloga što ne želimo da škiljite na vašim uspomenama.

broj osoba na fotografisanju

Porodično fotografisanje jeste fotografisanje JEDNE porodice. U retkim slučajevima (ukoliko je četvoro ili više dece od istih roditelja) na fotografisanju nas je više od petoro. Ukoliko želite da se na fotografisanju pridruži još jedna porodica, vreme fotografisanja produžavamo za dodatni sat i naplaćujemo dva porodična fotografisanja. Na fotografisanje tročlane ili četvoročlane porodice u prirodi ili domu, mogu poći baka i/ili deka ali tako da na setu ne bude više od pet osoba.

U studiju se, zbog njegovog kapaciteta, broj osoba ograničava na 5 uključujući i mene (fotografa), sem u retkim slučajevima petočlanih, šestočlanih porodica.

dostavljanje galerije

Rok za dostavu celokupne galerije jeste tri nedelje od dana fotografisanja (21 dan) najkasnije. Zavisno od obima angažovanja u određenom periodu, galerija će u većini slučajeva stići dosta ranije, a samo je u izuzetnim i nepredviđenim okolnostima moguće da galeriju dostavim kasnije, no tada ću Vas, uz obrazloženje, o tome obavestiti.

"Sneak peak" fotografije su moja dobra volja i uglavnom ih pošaljem istog dana, ukoliko mi vreme i obaveze dozvole. Ako isti dan niste dobili bar jednu fotografiju sa seta, to ne znači da sa galerijom nešto nije u redu. Imajte na umu da sam i ja ljudsko biće koje ne može sedeti 24 časa za kompjuterom, a jedna obrađena fotografija nije samo jedan klik.
Nestrpljenje da stigne galerija i te kako razumem, pa ko ne bi bio nestrpljiv i uzbuđen? :) Ipak, zapitkivanja tipa "kada će fotke" neće ubrzati proces već samo stvoriti nepotreban pritisak. Izreka kaže da "što je brzo to je i kuso", a kako se svakoj fotografiji maksimalno posvećujem i pazim na sve i jedan detalj, razumljivo je da za lepu galeriju treba vremena.

Nakon što Vam dostavim zaštićen link na kom se, lepo poslagane nalaze najdragocenije uspomene, Vaša obaveza je da u roku od mesec dana preuzmete sve fotografije na računar ili hard disk. Link ka galeriji biće vam dostupan mesec dana i za to vreme možete da ga prosledite kome god želite.

rekviziti

Sem u slučaju porodičnog fotografisanja u studiju, rekviziti nisu na raspolaganju. Eventualno sam spremna da na set ponesem neke od odevnih kombinacija i ukrasa za kosu/kapica. Na fotografisanje u prirodi rado ću poneti i prostirke na kojima ćete sedeti, ležati...

fotografisanje van sombora

Bez brige, iako je moja baza Sombor, u njemu živim i tu mi je studio, veliku većinu fotografisanja radim van njega. U domovima porodica po skoro celoj Vojvodini, na raznim lepim i popularnim lokacijama, pa i onim manje popularnim, "samo našim" lokacijama. Kako izlazak na teren nema posebnu tarifu koja se dodaje na utvrđeni paket, ipak je potrebno, za fotografisanje van Sombora, doplatiti putni trošak ( cenu goriva do mesta za koje se dogovorimo i nazad) koji obračunavamo na dan fotografisanja.

OBJAVLJIVANJE FOTOGRAFIJA

Objavljivanje fotografija na Instagram stranici ili sajtu za svakog fotografa je jako važno. Kako se svaka nastala fotografija smatra autorskim delom fotografa, fotograf je u njenom vlasništvu jednako koliko i klijent koji plaća fotografa za uslugu fotografisanja. Ukoliko ne želite da se Vaše fotografije nađu u mom portfoliju, što je u nekim slučajevima sasvim razumljivo, potrebno je da potpišemo ugovor o odricanju od autorskih prava, te u tom slučaju fotografije ostaju samo Vama, a ja se obavezujem da ću ih, nakon što ih preuzmete, ukloniti sa svojih servisa za čuvanje galerija. Odricanje od autorskih prava naplačuje se dodatnih 30 odsto od ukupne cene paketa.