Novorođenčad sa rekvizitima

220e

Do dva sata fotografisanja tek rođene bebe.
Porodično fotografisanje.
Između 40 i 50 obrađenih i po potrebi retuširanih fotografija u punoj rezoluciji na online galeriji.
20 izrađenih fotografija dimenzije 13x18.

NEWBORN LIFESTYLE

150e

Do dva sata fotografisanja tek rođene bebe i porodice u udobnosti doma, bez rekvizita.

Između 40 i 50 obrađenih, po potrebi retuširanih, fotografija u punoj rezoluciji na on-line galeriji.

Starije bebe

150e

Sat vremena fotografisanja u Vašem domu, prirodi ili studiju uz odgovorajuće rekvizite po potrebi.

40 do 50 obrađenih, po potrebi retuširanih, fotografija u punoj rezoluciji na on-line galeriji.


odgovori na često postavljena pitanja

‏‏‎

kada zakazujem fotografisanje novorođenčeta?

Prvo bebino fotografisanje zakazuje se dok je beba još u stomaku, a najidealnije na početku drugog trimestra, uplatom nepovratnog iznosa za rezervaciju termina. Kako nikad nismo sigurni kada će beba tačno da se rodi, a mnogo nam je bitno da je fotografišemo u drugoj, najkasnije trećoj nedelji života, datum rezervišemo okvirno u periodu od dve nedelje od predviđenog porođajnog termina. Nakon što sa bebom dođete iz porodilišta, potvrđujemo ili menjamo termin u zavisnosti od toga da li je beba malo poranila ili okasnila u odnosu na predviđen datum.
Iz ovog razloga broj beba koje fotografišem u jednom mesecu ograničen je na 5. S toga, ukoliko želite da imate ove neprocenjive uspomene, termin rezervišite na vreme.

Šta podrazumevaju rekviziti?

Kada je u pitanju fotografisanje tek rođene bebe, pod rekvizitima smatramo korpe, tkanine za umotavanje, kapice, trakice, odelca, pletene minijaturne igračkice, drvene kružiće i suvo cveće. Na setu rekvizite menjamo koliko nam beba dozvoli, sve zavisi od njenog raspoloženja i vašeg strpljenja. Najčešće napravimo jednu seriju fotografija gde je beba umotana i tu joj menjamo kapice i trakice, a zatim je za novu seriju odmotamo i presvučemo, premestimo u novu korpicu...

Kod starijih beba pod rekvizitima se podrazumevaju veće korpe, krevetići ili stoličice, kapice, trakice, po koje odelce.
Imajte na umu da studio nije butik. Ne postoje komadi odeće u svim veličinama, s toga ćemo pronaći komad koji odgovara vašoj bebi, a uvek možemo, u saradnji sa Cvik design studiom, sašiti nešto samo za Vas, što će ili ostati studiju ili biti Vaše uz doplatu.
Svi rekviziti prate estetiku mog dosadašnjeg rada.
Rekvizite kojo se najčešće koriste na fotografisanju možete videti na mom Instagram profilu.

kako da se pripremim(o) za shooting?

Strpljenje je ključna reč, pa se naoružajte istim. :) Siguno ste se zapitali, kao i svi moji dosadašnji klijenti, kako sve bebe spavaju na fotografijama? Baš Vaša beba plače, nema šanse da će biti mirna u korpi. Sve bebe nekad plaču na fotografisanju, verujte da se i ja iznenadim kada fotografišem neku koja ne pusti glasić ceo termin. Beba plače iz nekoliko razloga - gladna je, spava joj se, treba joj promeniti pelenu, a sve to ćemo proveriti pre samog uspavljivanja bebe u korpi. Najviše plaču bebe kojima su počeli grčići, te se zato trudimo da bebu fotkamo u prve dve nedelje života, kako bismo ih izbegli.
Za fotografisanje izvan Vašeg doma, nosite za bebu sve ono što biste inače nosili kada napuštate kuću - flašice, dude, pelene, vlažne maramice, rezervna odelca.
Usklađivanje odevnih kombinacija mame, tate i starije dece je obavezno. Ne želimo da sa bebinih fačica i vaših emocija dok je gledate, pažnju odvlači šarena odeća. Pre fotografisanja ćemo se svakako posavetovati oko oblačenja.

šta ako budemo morali pomerati termin?

Termini se rezervišu isključivo uplatom nepovratnog iznosa za rezervaciju datuma (30 odsto cene paketa) koji Vam garantuje jedno pomeranje termina za prvi sledeći koji odgovara i Vama i meni.

Broj fotografija u galeriji

Nikada ne mogu znati koliko će tačno fotografija biti u galeriji, ne ograničavam se na pet, deset, dvadeset. Broj zavisi i od toga koliko se osoba fotografiše sa bebom (maksimum 5) a takođe zavisi i od presvlačenja bebe i menjanja postavki.

Silno želim fotografisanje, ali suprug ne želi, kako to da rešim?

Ne biste mi verovali koliko je ovo česta situacija. Izuzetna je retkost da muškarci generalno vole da se fotografišu. Objasnite mu da se ovde vrlo malo radi baš o njemu. Pravimo porodični legat, te će mu zaista biti krivo ako se na fotografijama, nekoliko godina kasnije, ne bude video makar kao silueta. Beba će mu biti zahvalna na tim fotografijama. Vi ćete mu biti zahvalni. Neka uradi to zbog vas.
Od odsustva tate na fotografisanju gore je samo prisustvo tate koji gunđa, negoduje i sabotira fotografisanje. Desilo se nekoliko puta. U takvim situacijama napravicemo par portreta svih zajedno kao i njega samog sa bebom, te ćemo ga, na njegovu sreću, zamoliti da napusti fotografisanje, a isto nastaviti sa Vama i bebom u opuštenijoj atmosferi. Da, opuštena atmosfera je najbitnija za rad sa malom bebom, jer i bebe same osete tenziju.

Ukoliko ništa od navedenog ipak nije izvodljivo kada je u pitanju Vaša jača polovina, na fotografisanje možete poći same sa bebom, a bake i deke će biti zahvalne ako pozovete njih.

Dostavljanje galerije

Rok za dostavu celokupne galerije jeste tri nedelje od dana fotografisanja (21 dan) najkasnije. Zavisno od obima angažovanja u određenom periodu, galerija će u većini slučajeva stići dosta ranije, a samo je u izuzetnim i nepredviđenim okolnostima moguće da galeriju dostavim kasnije, no tada ću Vas, uz obrazloženje, o tome obavestiti.

"Sneak peak" fotografije su moja dobra volja i uglavnom ih pošaljem istog dana, ukoliko mi vreme i obaveze dozvole. Ako isti dan niste dobili bar jednu fotografiju sa seta, to ne znači da sa galerijom nešto nije u redu. Imajte na umu da sam i ja ljudsko biće koje ne može sedeti 24 časa za kompjuterom, a jedna obrađena fotografija nije samo jedan klik.
Nestrpljenje da stigne galerija i te kako razumem, pa ko ne bi bio nestrpljiv i uzbuđen? :) Ipak, zapitkivanja tipa "kada će fotke" neće ubrzati proces već samo stvoriti nepotreban pritisak. Izreka kaže da "što je brzo to je i kuso", a kako se svakoj fotografiji maksimalno posvećujem i pazim na sve i jedan detalj, razumljivo je da za lepu galeriju treba vremena.

Nakon što Vam dostavim zaštićen link na kom se, lepo poslagane nalaze najdragocenije uspomene, Vaša obaveza je da u roku od pet dana izaberete 20 fotografija za izradu a zatim i preuzmete sve fotografije na računar ili hard disk. Link ka galeriji biće vam dostupan mesec dana i za to vreme možete da ga prosledite kome god želite.

koga možemo povesti na fotografisanje?

Ukoliko se fotografišemo u studiju, više od četiri osobe stvoriće nepotrebnu gužvu te se ograničavamo na maksimalnih pet osoba uključujući i bebu i mene. U studio nije dozvoljeno dovođenje kućnih ljubimaca.
Ipak, na fotografisanju u Vašem domu ili u prirodi, fotkaćemo i ljubimce i bake i deke ili tetke, ali imajte na umu vremensku ograničenost termina.
Fotografiše se jedna porodica u jednom terminu, a ako je tročlanog sastava, fotografisanju se mogu pridružiti još dve osobe maksimum.

Vreme fotografisanja

Bebe uvek fotografišemo u prepodnevnim časovima, bilo da se radi o fotografisanju u Vašem domu ili u studiju. Ako vreme dozvoli fotografisanje napolju i to bude Vaša želja, fotografisanje ćemo obaviti u terminu pred zalazak Sunca, u prirodi.

Starije dete na fotografisanju tek rođene bebe

Stariji bata ili seka (ili oboje) neće uvek biti saradljivi za fotografisanje i to je sasvim normalno. Preplavljeni emocijama, nisu baš ni sigurni šta ih je snašlo dolaskom nove bebe u porodicu, a konkretno na fotografisanju kada se sve vrti najviše oko bebe, starija deca umeju izuzetno da negoduju. Nemojte da Vas to obeshrabri. Uvek se trudim da prvo obezbedimo porodične fotografije, te fotografije brata i sestre sa bebom, pre nego što se mališanima pokvari raspoloženje. Nakon što obezbedimo takve fotografije, starije dete može da se vrati svojim omiljenim aktivnostima - crtanje, igranje, gledanje crtaća...

Starije bebe

Ukoliko ste preskočili "newborn" fotografisanje, sledeći idealan period za zabeležiti jeste kada beba počne samostalno da drži glavu dok leži na stomaku, puzi ili samostalno sedi (od trećeg, odnosno šestog meseca zavisno od same bebe). Za ovu varijantu fotografisanja možete razmotriti i paket "porodično fotografisanje" koje razlikuje odsustvo rekvizita.

Fotografisanje van sombora

Bez brige, iako je moja baza Sombor, u njemu živim i tu mi je studio, veliku većinu fotografisanja radim van njega. U domovima porodica po skoro celoj Vojvodini, na raznim lepim i popularnim lokacijama, pa i onim manje popularnim, "samo našim" lokacijama. Kako izlazak na teren nema posebnu tarifu koja se dodaje na utvrđeni paket, ipak je potrebno, za fotografisanje van Sombora, doplatiti putni trošak ( cenu goriva do mesta za koje se dogovorimo i nazad) koji obračunavamo na dan fotografisanja.

OBJAVLJIVANJE FOTOGRAFIJA

Objavljivanje fotografija na Instagram stranici ili sajtu za svakog fotografa je jako važno. Kako se svaka nastala fotografija smatra autorskim delom fotografa, fotograf je u njenom vlasništvu jednako koliko i klijent koji plaća fotografa za uslugu fotografisanja. Ukoliko ne želite da se Vaše fotografije nađu u mom portfoliju, što je u nekim slučajevima sasvim razumljivo, potrebno je da potpišemo ugovor o odricanju od autorskih prava, te u tom slučaju fotografije ostaju samo Vama, a ja se obavezujem da ću ih, nakon što ih preuzmete, ukloniti sa svojih servisa za čuvanje galerija. Odricanje od autorskih prava naplaćuje se dodatnih 30 odsto od ukupne cene paketa.